Το μεγάλο λάθος που κάνουμε μετά από ένα χωρισμό και καταστρέφουμε και την επόμενή μας σχέση

October 14, 2019


Όταν βγαίνουμε από μια κακή σχέση , υποσχόμαστε ότι το επόμενο ειδύλλιο θα είναι διαφορετικό. Πιθανότατα θα υπάρχουν λιγότεροι καυγάδες ή θα προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αλλά δεν συνιστούμε να πι…


Όταν βγαίνουμε από μια κακή σχέση , υποσχόμαστε ότι το επόμενο ειδύλλιο θα είναι διαφορετικό. Πιθανότατα θα υπάρχουν λιγότεροι καυγάδες ή θα προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αλλά δεν συνιστούμε να πιστεύετε αυτές τις ρομαντικές εικασίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αλλαγή του συντρόφου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η νέα σας σχέση πρόκειται να ευδοκιμήσει – είναι πιο πιθανό να καταλήξετε στο ίδιο σημείο.

Αν και αυτό μοιάζει με θλιβερό γεγονός, εμείς σας ενθαρρύνουμε να μην σας πάρει από κάτω. Ξέρουμε πώς να αλλάξουμε την κατάσταση και θα σας το πούμε στο τέλος του άρθρου.

Σε έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, έδειξε ότι δεν έχει σημασία ποιος είναι ο σύντροφός σας. Για να ανακαλύψουν τις αλλαγές που συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι μετακινούνται από μία σχέση στην άλλη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που έλαβαν από 554 συμμετέχοντες από το 2008. Εξέτασαν διάφορες πτυχές της σχέσης όπως η ικανοποίηση ή η ικανότητα να ανοιχτούν σε έναν σύντροφο σε 4 διαφορετικές χρονικές περιόδους: ένα χρόνο πριν λήξει η πρώτη τους σχέση, το τελευταίο έτος της πρώτης σχέσης, το πρώτο έτος της νέας σχέσης και ένα χρόνο μετά.

Όταν ξεκινάμε μια νέα σχέση, όλα είναι υπέροχα. Είναι μια περίοδος μέλιτος όπου προσπαθούμε να μην εμπλέξουμε τον σύντροφό μας στις καθημερινές μας ανησυχίες και προβλήματα, όπως οι δουλειές του σπιτιού. Αλλά αφού η λάμψη αυτής της περιόδου εξασθενήσει, επιστρέφουμε στα ίδια μοτίβα που χρησιμοποιήσαμε κατά τις προηγούμενες σχέσεις. Και εδώ είναι συνήθως όταν κάνουμε την επιλογή να προχωρήσουμε από αυτή τη σχέση, επειδή αυτή η σχέση ξαφνικά επίσης «πήγε στραβά».

Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αν είχαν πολύ αρνητικά συναισθήματα προηγουμένως, είναι πιθανό να τα φέρουν στη νέα τους σχέση. Επειδή πραγματικά έχει σημασία ποιοι είμαστε και τα προσωπικά μας θέματα επηρεάζουν την επιτυχία κάθε νέας σχέσης. Έτσι, οι χωρισμοί δεν πρόκειται να σας φέρουν το τέλειο πρόσωπο.

Υπάρχει όμως και μια θετική πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η μοίρα σας να υποφέρετε σε μια σχέση. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες σχέσεις σας μοιάζουν παρόμοιες εξαιτίας εσάς και των προσωπικών σας ιδιορρυθμιών. Για παράδειγμα, η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε ότι ένα υψηλότερο επίπεδο νευρωτισμού έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Ας σταματήσουμε λοιπόν να ελπίζουμε να έχουμε μια ευημερούσα σχέση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με:

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.